Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz Projesi, temiz enerji ve sürdürülebilir turizmi bir araya getirerek çevre dostu bir gelecek sunuyor. Bu yenilikçi proje, doğal güzellikleri korurken ekonomik kalkınmayı da hedefliyor.
Suudi Arabistan, Kızıldeniz Projesi ile dünyanın tamamen temiz enerjiyle çalışan ilk gezim destinasyonunu oluşturma hedefine hızla aşama kaydediyor. Bu devasa projenin kalbinde, 400 MW gücündeki güneş enerjisi sistemi ve 1.3 GWh kapasiteli enerji depolama sistemi bulunuyor. Bu özellikleriyle, Kızıldeniz Projesi, dünyanın en büyük fotovoltaik enerji depolama mikro şebekesini barındırmaya hazırlanıyor.
Benzeri yok
Bu iddialı girişim, global teknoloji devi Huawei tarafınca yönetiliyor. Projenin tamamlanmasıyla beraber, Kızıldeniz Projesi, Suudi Arabistan’ın güneybatısındaki Tabuk Eyaleti’nin Kızıldeniz kıyısında yer alacak. Proje, 28 bin kilometrekarelik geniş bir alanı kapsayarak, temiz enerjinin ve sürdürülebilir turizmin geleceği açısından büyük bir öneme haiz.
2030 yılına kadar tamamlanması planlanan Kızıldeniz Şehri, 50 otel ve 8.000 odayla beraber 22 ada ve altı iç mekana ev sahipliği meydana getirecek. Ek olarak, toplamda bir milyon ziyaretçiye konaklama imkanı sunacak olan bu projede, tüm ziyaretçiler ve destinasyonun kendisi, şebeke bağlantısız temiz enerji ile aydınlatılacak.
Proje, Huawei’nin FusionSolar Akıllı Dizi Enerji Depolama Çözümü (ESS) ile desteklenecek. Bu mikro şebeke çözümü, Kızıldeniz Projesi’nin kendi enerji gereksinimlerini bağımsız bir halde karşılamasına olanak tanıyacak. Güneş ve rüzgar enerjisinin değişken doğası, yenilenebilir enerji projelerinin güvenli ve istikrarlı bir halde çalışabilmesi için enerji depolama gerekliliğini ortaya koyuyor.
Aslına bakarsak, mikro şebekeler daha ilkin de tanıdık geldi. Sadece Kızıldeniz Projesi, yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımı ve tamamen dış bir şebekeden bağımsız olması sebebiyle benzersiz bir konumda. Huawei, Kızıldeniz Projesi’nin yanı sıra, dünya genelinde birçok büyük ölçekli güneş enerjisi projesi üstünde de emekler yürütüyor. Bu projeler, büyük ölçekli santraller, ticari ve endüstriyel (C&I) senaryolar ve konut uygulamalarını kapsıyor.
Daha spesifik olarak, Dubai’de Huawei, Dubai Global Port Group için 25.8 MW’lık bir Dağıtılmış Program’ın kurulmasına öncülük etti. Çin’de ise, şirket, China Resources Power ve China Electric Power Research Institute benzer biçimde mühim kurumlarla ortaklaşa iş yaparak dünyanın ilk şebeke oluşturan batarya enerji depolama sistemini (BESS) pilot olarak hayata geçirdi.
Ayrıca, bilmeyenler için mikro şebeke, bir ana elektrik şebekesine bağlı yada bağımsız olarak çalışabilen, minik ölçekli bir enerji dağıtım sistemidir. Çoğu zaman güneş panelleri ve rüzgar türbinleri benzer biçimde mahalli enerji üretim kaynaklarını kullanarak elektrik sağlar ve gerektiğinde depolama sistemleri ile kesintisiz enerji sunabilir.