Üretken yapay zeka, yazılım geliştirme süreçlerini köklü bir şekilde değiştiriyor. Bu devrim niteliğindeki teknoloji, daha hızlı, daha verimli ve yenilikçi çözümler sunarak geliştiricilerin işini kolaylaştırıyor.
Üretken suni zeka, birçok çalışanın iş güvencesi üstünde endişelere yol açıyor. Bu durumun ne süre gerçekleşeceği belirsiz olsa da, bazı yazılım mühendisliği görevlerinin suni zeka yardımıyla mühim seviyede kolaylaştığı gözlemleniyor. Amazon CEO’su Andy Jassy, suni zeka asistanı Amazon Q‘nun kendilerine büyük bir süre tasarrufu sağladığını altını çizdi.
Günler devam eden işler artık saatler sürüyor
Andy Jassy, toplumsal medya platformu X üstünden yapmış olduğu bir paylaşımda, firmanın temel yazılımlarını güncellemek için Amazon Q’yu kullandıklarını ve bunun sağlamış olduğu faydaların inanılmaz bulunduğunu belirtti. Jassy, bir uygulamanın Java 17’ye yükseltilmesi için ihtiyaç duyulan averaj sürenin, tipik olarak 50 geliştirici/gün seviyesinden yalnız birkaç saate düştüğünü deklare etti. Bu durum, kendilerine 4.500 geliştirici yılına eşdeğer bir süre tasarrufu sağladığını açıkladı.
Paylaşımında yalnızca hızın değil, bununla beraber yüksek doğruluk seviyesinin de altını çizen Jassy, Amazon geliştiricilerinin otomatikman oluşturulan kodların %79’unu herhangi bir ek değişim yapmadan kullanıma sunduğunu yazdı.
260 Milyon Dolarlık Tutum
Amazon, sağlanan faydanın yalnızca geliştiricilerin iş yükünü hafifletmekle sınırı olan olmadığını, bununla beraber yükseltmelerde güvenliği artırdığını da altını çizdi. Ek olarak, Amazon Q’nun altyapı maliyetlerini düşürerek senelik tahmini 260 milyon dolarlık tutum sağlamış olduğu belirtiliyor.
Jassy’nin yorumları, suni zeka hakkında sıkça dile getirilen bir argümanla ilişkilendirilebilir: bunaltan fakat lüzumlu işleri kolaylaştırmak. Zira yazılım geliştirme ekipleri için en zahmetli görevlerden biri, temel yazılımları güncellemek olarak biliniyor. Bu tür faaliyetler, çoğu zaman yeni bir özellik eklemedikleri şeklinde kullanıcı deneyimini de geliştirmiyor. Dolayısıyla bu alan, çoğu zaman bunaltan bir iş olarak görülüyor.
Normal olarak bu, suni zekanın cazip görünen yönlerinden yalnızca biri. Suni zekanın kodlama becerileri geliştikçe, yüzlerce insan geliştiricinin bu alanda gereksinim duyulup duyulmayacağı sorgulanır hale geliyor.