Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, 5G teknolojisinin geleceği ve ortak fiber altyapı projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Telekomünikasyon sektöründeki yenilikleri ve işbirliklerini keşfedin.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, 5G teknolojisi hakkında mühim ve dikkat çekici açıklamalarda bulunmuş oldu. Aksoy, Vodafone Türkiye’nin 5.5G hizmeti sunmaya tamamen hazır bulunduğunu belirtti. Senenin ikinci yarısında, 5G ile ilgili düzenlemelerin yapılabileceğine değinen Aksoy, 5G frekans tahsislerinin, yatırımlar ve yükümlülükler göz önünde bulundurularak, doğru bir yapı ile ve süratli bir halde ihale edilmesini beklediklerini altını çizdi.
Ek olarak, 5G frekanslarının tahsis edilene kadar 700 MHz frekansının kullanılmasının yararlı olacağını düşündüklerini beyan etti. Bu frekansın açılmasıyla beraber kullananların mobil web hızında ve kapasitesinde mühim bir artış yaşanacağını öngördü.
Vodafone’un 5.5G hizmetine hazır olduğu mevzusuna dikkat çeken Aksoy, şu ifadeleri kullandı: “Bugün Türkiye’de 5.5G lansmanı halletmeye tamamen hazırız. Sayın Bakanımızın açıklamış olduğu takvime paralel bir ihale gerçekleştiğinde, 5G teknolojisi vatandaşa ulaştığında, Vodafone Türkiye olarak müşterilerimize 5.5G hizmeti sunmuş olacağız. Bu mevzuda hem global deneyimimizle hem de Türkiye’deki kontrol süreçlerimizle hazırız. Teknik altyapımız şu an bu hizmeti Türkiye’de sunabilecek düzeyde.”
Aksoy, ek olarak 5G Türkiye’de hayata geçmiş olduğu anda, kullanıcılarına 5.5G hizmeti sunacaklarını belirtti.
Engin Aksoy, ek olarak ortak fiber altyapı çağrısında bulunmuş oldu. Ortak bir fiber altyapı şirketi kurulması icap ettiğini ve bu altyapının tek bir şirket üstünden tüm web servis sağlayıcılarıyla paylaşılması icap ettiğinin altını çizdi. Fiber altyapı lisansının 2026 senesinde sona ereceğine dikkat çeken Aksoy, “Ortak bir fiber altyapı şirketinin kurulması ve yapısal ayrışma sağlanarak altyapının ayrı bir işletme modeli haline getirilmesi son aşama mühim ve gereklidir. 2026’da sona erecek olan lisans sürecinin peşinden yapılacak düzenlemelerin de hakkaniyetle gerçekleştirilmesi gerekiyor.” dedi.
Önümüzdeki 20 yıl içinde sektörde adil rekabetin sağlanabilmesi için mevcut ihale şartlarının büyük bir ehemmiyet taşıdığını belirten Aksoy, ortak altyapı şirketinin kurulması için uygun bir ortamın mevcut bulunduğunu beyan etti. Bu tür bir girişimin, Türkiye’ye meydana getirilen yatırımların katlanarak artmasına ve ülke ekonomisine mühim bir katkı sağlamasına destek olacağını altını çizdi.