enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1852
EURO
36,7069
ALTIN
2.967,32
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Mahalli Karar Alıcılarına Eğitim Programı

İklim değişikliğiyle mücadelede yerel karar alıcılarına yönelik etkili bir eğitim programı sunuyoruz. Sürdürülebilir çözümler ve stratejilerle, yerel toplulukların iklim değişikliği ile başa çıkmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz.

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Mahalli Karar Alıcılarına Eğitim Programı
REKLAM ALANI
02.08.2024 00:12
12
A+
A-

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Mahalli Karar Alıcılarına Eğitim

Dünya tarihinin en yüksek sıcaklıklarının kaydedildiği günlerde, bir taraftan şehirler sıcaktan bunaltılırken, öteki taraftan iklim kaynaklı orman yangınları ve tayfunlar, dünyanın dört bir yanında geniş toprakları tahrip etmekte. Bu durum, dünya genelindeki karar alıcıları, bulundukları toplulukları acilen iklime dayanıklı hale getirmenin yollarını aramaya yönlendiriyor. Sıcaklıklar 50 dereceye ulaştığında, insanları iyi mi serin tutabiliriz? Zayıf mahalleleri heyelanlar, ani seller ve öteki iklim kaynaklı felaketlerden korumanın yolları neler olabilir? Uzun soluklu kuraklık koşullarında evlere, hastanelere ve otellere kafi su temini iyi mi sağlanabilir? İşçileri iş yerlerindeki ısı stresinden iyi mi koruyabiliriz? Bu tür soruların yanıtlanması amacıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye genelindeki bölgesel ve mahalli yetkililerin, işletmelerin, üniversitelerin ve sivil cemiyet müesseselerinin iklim değişikliğinden meydana gelen tehditlerle başa çıkabilmelerine destek olmak için kapsamlı bir eğitim programı tasarladı ve bu girişimi hayata geçirdi.

İklim eylemi emekleri söz mevzusu olduğunda, bu tür girişimler “uyum” çabaları olarak adlandırılır. Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik “azaltım” çabalarının yetersiz kalması sebebiyle, iklim değişikliğiyle başa çıkmak için uyum çabaları giderek daha da elzem hale geliyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “İklim değişikliğinin yol açmış olduğu riskler gerçek ve acil. Bu eğitim, kuramsal bir emek harcama olmanın ötesinde, insan yaşamını ve geçim kaynaklarını aşırı ısı, kuraklık, ani seller ve orman yangınları benzer biçimde her gün karşılaştığımız iklim tehditlerinden korumakla görevli mahalli karar alıcılara doğru data ve araçlar sağlamaya yönelik uygulamalı bir emek harcama.” şeklinde açıklamada bulunmuş oldu.

30-31 Temmuz 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen iki günlük eğitim programı bugün bitiyor. Önümüzdeki dokuz ay süresince 19 ilde daha devam edecek olan eğitimlere minimum 600 mahalli karar alıcının iştirak etmesi planlanıyor. Eğitim programının ilk günü iklim tesirleri ve modellemesi, sektörel uyum ve kentsel uyum mevzularını kapsarken, ikinci gününde ilgili ildeki temel sektörlere yönelik içerikler sunulacak. Mesela, Ankara’daki eğitimde enerji, endüstri ve halk sağlığı sektörlerine odaklanılacak. Amaç, katılımcıları mahalli iklim riskleri mevzusunda bilinçlendirmek ve bu riskleri azaltmaya yönelik öncelikli eylemleri belirlemektir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Eğitim programı, iklim değişikliğine uyumun hem sektörel hem de kentsel düzeyde artırılması kanalıyla toplumsal dayanıklılığı teşvik etmek için tasarlanan 4,2 milyon Avro tutarındaki “Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi” projesinin bir parçasıdır. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafınca ortaklaşa finanse edilmekte ve UNDP tarafınca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı ile yakın ortaklık içinde uygulanmaktadır.

Proje kapsamında yürütülen öteki faaliyetler içinde:

  • Ulusal ve Kentsel Uyum Stratejisi ve Fiil Planı’nın güncellenmesi;
  • Uyum girişimlerine teknik destek sağlamak amacıyla bir “İklim Portalı” oluşturulması;
  • Dört pilot belediye (Konya, Muğla, Sakarya ve Samsun) için iklim değişikliği tesiri ve kırılganlık değerlendirmelerinin yanı sıra kentsel uyum stratejilerinin ve fiil planlarının hazırlanması;
  • Projeye paralel olarak yürütülen 6,8 milyon Avro tutarında bir uyum bağışlama programına destek verilmesi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.